Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Nacionalno hodočašće HKDMST u Karlovac

Ovogodišnje drugo nacionalno hodočašće HKDMST-a održalo se 14.06.2014. god. u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Domaćin je bio ogranak Karlovac sa svojim duhovnikom p. Franjom Tomašević. Hodočašću je prisustvovalo dvjestotinjak medicinskih sestara i članova njihove obitelji. Na hodočašću su bili i duhovnici ogranaka, njih petorica.

 

Prisutni ogranci su: Zagreb, Bjelovar, Koprivnica, Čakovec, Slavonski Brod, Vukovar, Šibenik, Split, Sinj.

Hodočašće je započelo pozdravnim govorom p. Franje koji nas je upoznao sa svetištem. Došavši u Karlovac franjevci su preuzeli crkvu i župnu kuću ali su za redovnički život i konačnu potvrdu redovničkog življenja morali sagraditi samostan. 1658. god. je osnovana župa. Veliki požar 1692. je uništio crkvu pa se 1693. gradi nova crkva, to je ova današnja.

Uslijedili su pozdravni govori nacionalnog duhovnika vlč. Krunoslava Pačalata, nacionalne predsjednice HKDMST-a Tine Jelić Balte, glavne sestre karlovačke bolnice Karoline Vižintin, gradonačelnika Karlovca Damira Jelića.

U 10.00 h započela je Sveta misa koju je predvodio mons. Ferdinad Vražić (duhovnik HKLD-a Karlovac) uz koncelebraciju svih prisutnih duhovnika. Svirao je i pjevao duhovni sastav FORTITUDO DEI.

U propovijedi mons. Ferdinad Vražić nam je posvjestio kako se svaki dan susrećemo sa tajnom Presvetog Trojstva, tolika je tajna da je mi ljudi ne shvaćamo niti razumijemo. Bog je otkriva onima koji vjeruju u Njega, koji to potvrđuju preko molitve, sakramenata, križa. Tajna je utkana od rođenja do smrti. I čovjek je velika tajna, toliko veličanstveno biće jer je na njega izljeven Duh Sveti.

Naglasio je da svaka medicinska sestra u bolesnicima treba otkriti Isusa Krista. Svaki bolesnički krevet je žrtveni oltar, svaka bolnica je katedrala i tu ćemo primiti plaću za nebo. Na svom radnom mjestu moramo biti Marta, Marija ili Veronika, biti one koje pomažu drugome nositi križ. Zaželio nam je da njegujemo ljubav i zajedništvo, te budemo SVJEDOCI onoga što vjerujemo.

Iza mise slijedio je ručak u Domu HV, to je ujedno bila prigoda za osobne i dublje kontakte te jedno sadržajno i kvalitetno druženje.

U 13.30 h je uz nekoliko duhovnih pjesama koje je otpjevao duhovni sastav FORTITUDO DEI započela duhovna obnova koju je održao vlč. Krunoslav Pačalat na temu „ U ŠKOLI MILOSRDNOG KRISTA“.

Vlč. Krunoslav nam je objasnio što je milosrđe, zašto je bitno i kako iskazati milosrđe svome bližnjem.

Uvijek moramo znati što želimo u duhovnoj obnovi, pitali smo se u čemu je Isus meni milosrdan, koji su plodovi moje prošle uhovne obnove.

U 15.00.h smo krenuli prema Nacionalnom svetištu sv. Josipa, upoznali se sa svetištem, izmolili pobožnosti i litanije sv. Josipu, izmolili molitvu p. Zvjezdana za medicinske sestre i primili blagoslov vlč. Krunoslava te uz pjesmu napustili svetište.

Na kraju smo održali Upravni odbor središnjice na kojem smo dogovorili pripreme za simpozij i daljnji tijek događanja u Društvu.

Okrijepljeni i ojačani u Duhu, srca puna radosti i miline uz srdačne zagrljaje i pozdrave sa velikom zahvalom domaćinima oprostili smo se jedni od drugih i pošli svojim kućama.

Zahvalni Presvetom Trojstvu, Majci Božjoj i sv. Josipu radujemo se slijedećem Nacionalnom hodočašću HKDMST-a koje će biti u lipnju 2015. u Sinju. Domaćin će biti ogranak Sinj, te ćemo hodočastiti Gospi sinjskoj povodom 300 godišnjice Svetišta.

Njegujmo zajedništvo u našam Društvu i ne štedimo truda i rada za Božju stvar jer to nam svima donosi velike milost.