Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Zdravu novorođenačku kožu ne treba liječiti

Koža je naš najveći organ, a kožne bolesti rijetko ugrožavaju život, no ipak se nalaze  visoko na popisu oboljenja.

Mnoge mlade majke su uznemirene kada kod svojega novorođenčeta primijete osip na koži. Često nekritički kupuju raznovrsne kreme, ulja, losione, pudere i sl. kako bi izliječile ovaj jednostavan i čest naizgled problem. Ta sredstva nisu nužna, dok su sa druge strane  često štetna za dijete.

 

Zaštita zdravlja djeteta, tako i djetetove kože i sluznice počinje još prenatalno. Raznovrsni endogeni i egzogeni alergeni mogu biti uneseni već u trudnoći putem hrane, pića, lijekova i kozmetike, te tako naštetiti još nerođenom djetetu.

Edukacija roditelja i jedinstven stav zdravstvenih djelatnika, uvelike može zaštiti dječju kožu da se nesmetano razvija. Znamo da mnoge funkcije kod novorođenčeta nisu savršene, pa treba ohrabrivati majke da budu strpljive, sigurne i da dozvole djetetu nesmetan razvoj. Nerijetko mame iz rodilišta izlaze sa nepotrebnim popisom koji sadrži:

  • bivacin (antibiotik)
  • alkohol
  • hidrogen 3%
  • parafinsko ulje
  • raznovrsne kreme.

Uputa je da se sva ta sredstva nanose na dječju kožu i pupčić. Majke takvu uputu shvaćaju ozbiljno i sa vjerom da su im ta sredstva neophodna. Što zapravo predstavlja opasnost ako se roditelji ne educiraju.

Poznato je da se dijete rađa sterilno i tek je došlo na svijet, a mnogi već ga već žele liječiti. Takvi tretmani su zapravo agresivni i pogrešni. Prevencijom možemo više postići. Potrebno je nastojati educirati mlade majke da će se razviti raznovrsne fiziološke promjene na koži novorođenčeta (Majerhoferov sindrom – kožni osipi, krvarenje iz spolovila, otok mliječnih žljezdica, perutanje kože i dr.). Važno je objasniti majkama da se ne boje pupčića jer je to prirodni proces sa kojim se svako dijete rađa i da ga ne treba liječiti, jer to nije bolest. Svaki pupčić kad dođe vrijeme prirodno epitelizira sam bez uplitanja medicinskih postupaka.

U nastojanju očuvanja zdravlja djetetove kože, potrebno je poštivati fiziologiju i biti svjestan nesavršenosti dječje kože. Potrebno je strpljenje i sačekati da koža nesmetano preuzme svoju funkciju. Sva sredstva koja se apliciraju na kožu u roku od šest minuta se apsorbiraju u krvotok. Zahvaljujući takvoj sposobnosti kože danas možemo primijeniti kontraceptive i analgetike putem flastera. Takva činjenica govori dovoljno za sebe koliko je ozbiljna aplikacija bili kakvih sredstava na kožu.

Njega novorođenačke kože i pupčića

Slijedi uputa roditeljima što je potrebno da pomognu djetetu da zdravo i prirodno odraste. Pri prvom posjetu u dom patronažna sestra objasnit će i demonstrirati postupke njege dječje kože i pupčića. Vrlo važan moment je trenutak uključivanja oca u njegu novorođenog djeteta, gdje on preuzima svoj dio brige o djetetu dok majci prepusta toliko potreban i neophodan odmor i oporavak nakon poroda. U slučaju neprisutnosti oca u toj ulozi može se naći i neka druga bliska osoba koja će preuzeti njegu.

Tokom takvog posjeta, patronažna sestra će asistirati ocu i podržati ga u njegovom nastojanju da se uključi u proces njege. Iskustva pokazuju da mnogi u takvoj situaciji otkrivaju veliku sreću i zadovoljstvo preuzimanjem brige u zaštiti svog djeteta.

Postupci pri kupanju i sredstva

Osnovana sredstva sastoje se od kadice sa vodom koja je topline 35 0 -37 0, dječji sapun, frotirasta pamučna trljačica te veliki ručnik u koji će se zamotati dijete.Dječji sapun trebao biti pH blago kiseli („Sindet“) sa ciljem očuvanja blago kiselosti pH kože.Za njegu dječjih oči upotrebljava se mlaka prokuhana voda kojom se pomoću malenih blazinica od vate u jednom potezu njeguju oči u smjeru od unutrašnjeg kuta oka prema van.Spolovilo se također njeguje mlakom prokuhanom vodom i vaticom.

Potrebno je naglasiti prilikom ovih postupaka trebalo bi izbjegavati neke od metoda njege iz prošlosti, kao što su raznovrsna parafinska ulja ili čajeve od kamilice i sl.

Prilikom njege nosića i vanjskog uha, također u metode iz prošlosti spadaju štapići za uha i zamjenjuju se mekanim smotuljcima od vate.

Najbolja njega okupane i obrisane djetetove kože se sastoji od toga da se na suhu kožu ne nanosi nikakva kozmetika. Tu je važno naglasiti da stolica dojene djece ne oštećuje analnu regiju, dok kod one koja nisu dojena može se nanesti neutralna krema na istu. Pri svakom mijenjaju pelena, stražnjica i spolovilo se operu vodom i dobro osuše. Iz toga proizlazi nepotrebnost popularnih vlažnih maramica i mogu se primjenjivati samo u slučajevima nemogućnosti ispiranja vodom.

Njega pupčića

Pupčani bataljak otpada mumificiran, a pupčani otvor granuliranjem epitelizira. Do trenutka otpadanja bataljak se povija sterilnom gazom, te u slučaju da se namoći treba je promijeniti. Do trenutka njegovog otpadanja nisu potrebne nikakve medicinske intervencije, koje samo ometaju prirodnu epitelizaciju i mogu dovesti do stvaranja granuloma. Posljedica normalnog otpadanja bataljka je prirodna epitelizacija pupčića koji se normalno kupa.

U slučaju da se stvori granulom, koji se pojavljuje u obliku tamnocrvene maline, potrebna je medicinska intervencija. Kako bismo izbjegli njegovo pojavljivanje, važno je izbjegavati korištenje bilo kakvih antibiotskih praškova, hidrogena 3%, te posebice alkohola.

Zaključak

Mnogobrojni kozmetički preparati nanešeni na kožu novorođenčeta ometaju razvoj i prirodnu funkciju kože, kao što su znojenje, razvoj žljezdica lojnica i stvaranje kolagena za elastičnost kože. Na isti način može se povećati rizik od alergija na raznovrsne kemijske supstance kao što su parfemi i sl..

Bitno je naglasiti, zdravlje djeteta je puno važnije od nekritičnog podržavanja jake farmaceutske industrije, posebice grane kozmetike te pratećeg  marketinga i pomodarstva. Ono što zabrinutim i brižnim roditeljima treba je podrška i stvaranje osjećaja sigurnosti, a djecu istinski treba zaštiti od nepotrebnog liječenje kada stvarno nisu bolesni.

Poruka koju ne smijemo zanemariti je, prvenstveno nemojmo štetiti!