Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Obilježen dan života

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), podružnica „Branimir Richter“ u Zagrebu i Sekcija farmaceuta i medicinskih biokemičara obilježili su Dan života u nedjelju 5. veljače 2023. godine, posebnom svečanom liturgijom i druženjem u grkokatoličkoj konkatedrali svetih Ćirila i Metoda u Zagrebu.

 

Obilježavanje Dana života započeli smo slavljem svečane liturgije u 10 sati, koju je predvodio monsinjor Milan Stipić, vladika križevački, uz prisutnost rektora Grkokatoličkog sjemeništa o. Daniela Vranešića i ostalih svećenika, đakona i bogoslova. Ovo je već sedma godina za redom, otkako se ostvaruje suradnja i zajedništvo HKLD-a i grkokatoličke zajednice u Zagrebu u obilježavanju Dana života (prvo zajedničko obilježavanje Dana života bilo je 5. 2. 2017.). I prije početka slavlja svečane liturgije, osjetio se duh zajedništva i zahvalnosti što je i ove godine preko tridesetak članova našega Društva moglo prisustvovati ovome svečanom događaju.

Slaveći svečanu liturgiju prema grkokatoličkome obredu, osjetila se ljepota i snaga kako snažne liturgije, tako i duboke povezanosti, i naše međusobne, ali i one šire, posebice sa svom našom braćom i sestrama u Kristu, koji su na bilo koji način u nekoj potrebi ili patnji. Posebno smo molili za ukrajinski narod da ih dobri Gospodin sačuva od daljih stradanja i razaranja, kako materijalnih, tako i duhovnih, te da se rat i nasilje u Ukrajini što prije privedu kraju.

Na početku propovijedi, vladika Milan Stipić, obratio se prisutnim članovima HKLD-a i izrazio osobitu radost da se Dan života obilježava kroz znakovitost u zajedništvu liječenja. S jedne strane nas koji liječimo tijelo i bdijemo uz bolesne u njihovim patnjama, a s druge strane duhovnih pastira koji se brinu za zdravlje duha i duše. Naglasio je kako je takva suradnja nužna u ovim vremenima raznih stradanja, ratova, svekolikih patnji i nepravde u svijetu.

Posebno je detaljno i produhovljeno predočio Božju riječ iz Evanđelja o rasipnom sinu. Govorio je o tri glavne osobe toga Evanđelja: izgubljenom sinu, vjernom sinu i milosrdnom ocu, analizirajući kontekst njihovih životnih situacija i ponovnog zbližavanja. Udaljavajući se od oca, izgubljeni je sin upao u duboka zla ovoga svijeta, koja su ga vodila u sve veći očaj i još veća zla. Mlađi se sin, svojim udaljavanjem od očeve kuće odrekao suživota s Bogom i nije sačuvao lik Božji u sebi. Svojim je raspuštenim životom slijedio lukavog demona i kroz životne naslade došao do ruba egzistencije, sve dok se u dubokom glibu grijeha nije duboko raskajao. Unatoč svemu, njegov otac, čim ga je ugledao, šireći ruke i grleći ga, pokazao je očinsku narav koja je slika Boga Oca. Nova haljina, prsten na ruci i obuća, simbolika su novoga krštenja, prisutnosti Duha Svetoga i nove snage kojom će se boriti protiv grijeha. Tako je i čovjek današnjice koji je zarobljen grijehom, često puta daleko od Boga, a Bog ga uvijek čeka i raskajanog prima u svoje naručje, opraštajući mu grijehe i dobrostivo ga darujući svojim milosrđem.

Osim upečatljive propovijedi, svečanu je liturgiju na poseban način, svojim pjevanjem uveličao župni zbor mladih, čije je pjevanje na kraju slavlja pohvalio otac Vranešić, najavljujući kako se u župi priprema osnivanje i dječjeg zbora. Cilj osnivanja dječjeg zbora je zajedničko pjevanje, međusobno povezivanje i druženje, te slavljenje Gospodina. Osim toga, tu je i potreba da se djeca već od malih nogu uče da je potrebno biti u Božjoj blizini i slaviti Boga na razne načine, posebice pjevanjem koje ima veliki značaj i ljepotu u grkokatoličkoj liturgiji.

Nakon blagoslova i završnog pozdrava oca Vranešića, poklonili smo se i pomolili ispred relikvija svetoga Bazilija Velikog, koje se nalaze u konkatedrali. Ubrzo smo se nakon toga uputili prema Sakralnom muzeju Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu, jer je nakon našega slavlja, uslijedilo liturgijsko slavlje na ukrajinskom jeziku. Svi smo bili dirnuti ljudima iz Ukrajine koji su skrušeno i ponizno pristizali da dobrome Gospodinu upute molitve za sebe, svoje bližnje i sav napaćeni narod Ukrajine.

Prije razgledavanja prostora Sakralnog muzeja, uslijedilo je druženje uz kavu i prigodnu zakusku, te međusobno dijeljenje dojmova s današnjeg susreta, kojim smo bili dirnuti i oplemenjeni.

Prije razgledavanja postave muzeja, uz prigodne riječi zahvale, u ime Podružnice „Branimir Richter“ u Zagrebu, predsjednica Podružnice prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, uručila je prigodan poklon cijenjenom vladiki križevačkom, monsinjoru Milanu Stipiću, kamenu figuru jedra koju je izradio akademski kipar Mata CROata koji redovito sudjeluje u likovnim kolonijama HKLD-a. Uručenju poklona, čitavom slavlju i zajedničkom druženju, osim prisutnih članova, prisustvovao je i predsjednik HKLD-a izv. prof .dr. sc. Rok Čivljak sa suprugom. Uručujući prigodni poklon vladici, naša se predsjednica podsjetila velikih riječi Pape Franje, kojima se obratio vjernicima na Veliki petak 2020. godine. U potresnoj atmosferi kiše na praznome Trgu svetog Petra u Rimu, Papa je tada istaknuo da smo u pandemijskom okruženju shvatili da smo svi na istome čamcu, svi pozvani da veslamo zajedno. Svi smo na istom brodu, i ne možemo nastaviti svatko za sebe, već samo zajedno.

Vladika se je zahvalio na prigodnome poklonu, podsjetivši se prijašnjih susreta, a u duhu zajedništva najavio i pozvao na nove.

Potom je uslijedilo razgledavanje Sakralnog muzeja Grkokatoličkog sjemeništa na zagrebačkom Gornjem Gradu. Muzej je osnovan 2021. godine s ciljem da se na jednom mjestu široj javnosti prikažu vrijednosti koje su tijekom prošlosti sakupljene u crkvenim institucijama. Dio sakralne zbirke potječe iz župa Žumberačkog vikarijata Križevačke eparhije, a dio eksponata, posebice ikona, zadužbina je svećenika Zlatka Latkovića.

Jedinstvena zbirka bizantsko – hrvatske obredne tradicije koja se može vidjeti u postavu Sakralnog muzeja Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu, svjedoči o višestoljetnoj bogatoj kulturnoj baštini hrvatskih grkokatolika.