Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Svečana proslava 25. obljetnice osnivanja HKDMST-a

Svečana proslava 25. obljetnice osnivanja HKDMST-a (1994.-2019.) održana je 30. studenog 2019. godine u Zagrebu, u prostorijama Župe Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj 31

Svečani program započeo je u 10 sati okupljanjem članova HKDMST-a i gostiju u dvorani u Palmotićevoj 31.

Od 11 sati služena je sveta Misa u Bazilici Srca Isusova. Misno slavlje predvodio je novoimenovani duhovnik HKDMST-a pater Ilija Grgić, poglavar Misionara Krvi Kristove. Koncelebrirali su duhovnici iz ogranaka Koprivnica, Split i Zagreb. Svetu Misu svojom pjesmom uveličali su mladi iz Zbora Tobija iz Župe Siget. Pvo čitanje i psalme čitala je nacionalna predsjednica Hkdmst sr,Slavica Janković. Molitvu vjernika čitale su Ljiljana Pilipović i Zdenka Filipović Grčić. Par riječi, misli iz propovijedi patera Iliji Grgića.. Teško je prenijeti sve misli i riječi nadahnute Duhom Svetim pogotovo kad si pod dojmom emocija,ali evo dio koji sam zapamtila.

 

Evanđelje Matej 4,18-22

30.11. slavimo sv.Andriju apostola, "Oni brzo ostave mreže i pođu za njim"

Danas Vam želim čestitati na 25 godina postojanja Vašeg katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.Na 25 godina Vašeg djelovanja,truda ,rada i nesebičnog davanja...znamo da je Društvo nastalo upravo u vrijeme domovinskog rata,u teškim uvjetima...i upravo tada se rodila ideja za osnivanjem Vašeg Društva. Ne znam tko je bio prvi/ prva osoba ali ta osoba je bio "Andrija"uz Petra koji je ostavio mreže i pošao za Isusom. Možete li se Vi ,svaka pojedinačno sjetiti koji je bio Vaš dan kad ste ostavili svoje mreže... Dan kad ste odlučili slijediti Krista i na drugačiji način pristupiti svakom pacijentu,gledajući u svakom pacijentu Kristovo ispaćeno lice? Taj dan je velik dan,taj dan je jako važan dan,jer zbog tog dana ste ovdje i zbog tog dana slavimo danas 25 g HKDMST. Molimo danas za sve one članove Društva koji nisu više sa nama neko su u slavi Božjoj sa svim svetima,i zahvaljujmo Bogu na njima jer su oni utrli put Vama,zahvaljujmo Gospodinu što Vas je pozvao da Mu služite,i molimo Ga da se nikada ne umorite u tom služenju. Obnavljajte svoju snagu u Gospodinu...Amen

Na kraju svečanog misnog slavlja pater Ilija je dodao;vaše kolegice su pročitale divne molitve vjernika,ali moram ih ispraviti,rekle su "molimo Gospodina da budemo poput milosrdnog Samarijanca".VI JESTE MILOSRNI SAMARIJANAC! VI se te koje "dižete " bolesnike, nosite ih ,povijate im rane na tijelu i duši! Budite i dalje to što jeste i da nikada se ne nikad NE UMORITE , TRAŽITE SNAGU U GOSPODINU.

Svečanost se nastavila u dvorani u Palmotićevoj 31.

Svečana akademija započela je s himnom Lijepa naša domovino u izvedbi tamburaša Dječjeg folklornog ansambla Sesvetska sela čija je koreografkinja i voditeljica Andrea Kager, a glazbeno je obradio voditelj Mario Pleše.

Slijedili su pozdravni govori uvaženim gostima Slavice Janković, dipl. med. techn., predsjednice HKDMST-a.

Pozdravni govor održao je pater Ilija Grgić, duhovnik Društva,predstavio se te je kao Poglavar Misionara Krvi Kristove-istaknuo u svom govoru kako je krv nevidljiva tekućina,koja prenosi sve važne tvari do svake stanice u organizmu,te je usporedio krv sa med.sestrama. "Vi ste kao krv ,nevidljiva,skromna a tako važna u našem društvu,u našim bolnicama...bez krvi nema života!"

Pozdravni govor uputila je i gospođa Jasna Tucak, voditeljica Odsjeka za promicanje zdravlja u Gradskom uredu za zdravstvo u ime gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba.

Nadalje, prisutnima se obratio i dr. med. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj te prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, predsjednica HKLD-a.

Pokrovitelji svečanosti: predsjednik Hrvatskog sabora gospodin Gordan Jandroković, gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić i Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara.

Prigodnu prezentaciju Povijest Društva kroz 25 godina predstavila je predsjednica HKDMST-a Slavica Janković (pripremila Karmela Brkić i Slavica Janković).

Predavanje naziva Etika, znanost i vjera u praksi medicinskih sestara i tehničara predstavila je prof. Marija Brdarević.

Slijedila je glazbena izvedba operne pjevačice Martine Gojčeta Silić.

Na kraju SVEČANE SKUPŠTINE HKDMST-a ponovo su nastupili mladi izvođači Dječjeg folklornog ansambla Sesvetska sela. Kroz program je vodila Ivka Malkoč Bastašić, voditeljica Radio Marije. Nakon domjenka, uzvanici su krenuli u razgledavanje Grada uz stručno vodstvo Tomice Plukavca, tajnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

 

 

Na kraju svečane akademije održana je svečana skupština,Predsjednica Slavica Janković se zahvalila svima prisutnima,a posebnim gostima,izvođaćima ,predavačima,prijateljima ,donatorima i članicama koje su od osnutka društva u HKDMST. uručene su zahvalnice ,pokloni i cvijeće.Poseban buket uručen je Predsjednici HKDMST sr.Slavici Janković, Predsjednici ogranka Zagreb sr. Matildi Pešut ,tajnici Marijani Sabolić i voditeljici programa Ivki Malkoč Bastašić. Na kraju SVEČANE SKUPŠTINE HKDMST-a ponovo su nastupili mladi izvođači Dječjeg folklornog ansambla Sesvetska sela.

Na kraju svečanosti počastili smo se finim toplim ručkom,kolačima i tortom koju je za ovu posebnu prigodu pripremila tajnica HKLD Slavica Grubišić. Piće-sokove,vina,mineralne vode je donirala je firma Jamnica d.d. Prije polaska u razgledavanje grada održan je kratki sastanak Upravnog odbora. Kroz program je vodila Ivka Malkoč Bastašić, voditeljica Radio Marije.

Nakon sastanka Upravnog odbora uzvanici su krenuli u razgledavanje Grada uz stručno vodstvo Tomice Plukavca, tajnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

Za sve predivne fotografije zaslužan je Gosp. dr.Stjepan Katić član HKLD. Zahvaljujemo i Njemu na uloženom trudu i vremenu.