Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Treće nacionalno hodočašće i duhovna obnova HKDMST- a u Sinju

6. lipnja 2015. naše je Društvo hodočastilo u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara održalo je tako 3. nacionalno hodočašće i duhovnu obnovu Katoličkih medicinskih sestara Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Program je započeo u 9,30 sati u dvorištu svetišta Gospe Sinjske gdje je za okupljene bio organiziran domjenak dobrodošlice od strane domaćina koji su nas prekrasno dočekali s puno ljubavi i srdačne dobrodošlice. Potom smo se svi uputili na duhovnu obnovu koju je kroz nagovor održao nacionalni duhovnik HKDMST-a vlč. Krunoslav Pačalat u dvorani Gospe Sinjske a potom je bila mogućnost Svete Ispovijedi. Duhovnu obnovu je nacionalni duhovnik održao pod naslovom "U tebe se, Gospodine, uzdam!" te smo razmišljali kroz osam Blaženstva o vlastitom pouzdanju u Gospodina. U svom nagovoru duhovnik je između ostaloga rekao: "Mnogo je onih koji su svojim skromnim životom i zalaganjem za druge zaslužili da ih smatramo svetima. Odmah nam padne na pamet bl. Majka Terezija ili nama još bliži bl. Alojzije Stepinac. Njihova djela ostaju živi komentar Kristova govora na gori. Ono što se može konkretno iščitati iz njihova života jednostavno glasi: potpuno predanje Gospodinu u svakoj situaciji. Uostalom, geslo nadbiskupa Stepinca to potvrđuje: „U tebe se Gospodine uzdam”! Kod bl. Alojzija može se reći da neodgovornost i lijenost nemaju mjesta. Unatoč poteškoćama i suprotnostima, nikada mu povjerenje u Gospodina nije malaksalo. Danas, gubitak povjerenja i predanja Bogu, jedan je od razloga krize u življenju vjere, da ne kažem krize vjere. Mislimo da sve ovisi o nama, a ništa o Bogu. U toj brizi ipak dođemo do spoznaje da još uvijek vrijedi Isusovo: “Bez mene ne možete učiniti ništa! No temeljna ideja je povjerenje u Boga. Onaj koji temelji ili gradi svoj život, pa i sve svoje potrebe na njemu, taj nema razloga za strah i zabrinutost. Prema Isusu postoji samo jedan mogući izbor: izabrati Boga jer je to put koji vodi ka životu. Tko god pokušava služiti Bogu i novcu, ili još gore tko god izabere novac kao gospodara, ne može tražiti “najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu”. Nužno će živjeti pod vlašću i utjecajem briga ovoga prolaznog svijeta i neće se moći predati u ruke Oca punog dobrote i ljubavi. Zahtjevan je izbor Boga, ali je siguran i spasonosan. Bog daje nešto više za čime treba čeznuti i nije prolazno. Ako se brinemo više o tome kako zadovoljiti svoje zemaljske potrebe, znači da nemamo povjerenja u Boga Oca koji dobro zna što nam je potrebno, ili preciznije, “da (nam) je sve to potrebno”. Dakle, nije riječ o tome da Kristovi učenici to ne trebaju ili da im nije potrebno, nego briga o tome da imaju pripada upravo onome koji to daje, ali i daje nešto više za čime treba čeznuti i što nije prolazno: Kraljevstvo.” – istaknuo je između ostaloga vlč. Kruno.

Poslije duhovnog nagovora i ispovijedi slijedila je sv. Misa koju je predvodio gvardijan i upravitelj Svetišta fra Petar Klapež. U svojoj propovijedi osvrnuo se fra Petar na veliki događaj koji se u isto vrijeme događa u BiH točnije u Sarajevu gdje u isto vrijeme boravi Sv. Otac Franjo, naša papa. Te nas pozvao da po ovoj nauzvišenijoj molitvi - euharistiji budemo sada u povezanosti sa njima u Sarajevu, gdje su i mnogi naši članice i članovi sada na hodočašću. Potom je izrazio veliku radost što se treće naše hodočašće održava baš u Sinju gdje se baš ove godine slavi 300 godišnjica ovoga Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske na čiju nas je sliku uputio da se zagledamo u crkvi. Pozvao nas je na strpljivu molitvu kako bi što lakše izdržali u svom teškom poslanju kojeg medicinske sestre i tehničari imaju. Posebno je zahvalio sestrama i tehničarima na snazi i svjedočanstvu s kojim izgaraju za bolesnike. Izrazio je svoje divljenje njihovoj ljubavi s kojom pristupaju bolesnicima u naše vrijeme kada se jako malo cijeni i poštuje žrtva medicinskih sestara i tehničara. Drugo na što nas je pozvao u svojoj propovijedi jest neprestana potreba za obračenje. Naime, obračenje je Marijin poziv u svakom Svetištu. I zato se u svakom Svetištu događaju velika obračenja kroz Ispovijedi. Nije ni čudo da se to događa u Marijinim Svetištima kad znam da nas Marija kao Majka upućuje 'Učinite što vam rekne!" (usp. Iv 2, 5). I treće što je istaknuo fra Petar jest da se u svakom Marijinom ukazanju čula Marijina želja da se izgradi crkva. I na svakom se takvom mjestu gdje se ukazala Marija izgradila crkva. Te nas je pozvao da po ovom hodočašću izgrađujemo još važniju Crkvu od one od cigla, a to je živa Crkva po kojoj će se događati brojne milosti. I zaključio kako bi volio da kao hodočasnici otkrijemo ova tri Marijina poziva: poziv na molitvu, obračenje i na izgradnju žive Crkve. Nakon mise svi zajedno smo se slikali te se uputili na zajedništvo kod obiteljskog stola kojeg su nam pripremili naši domaćini Franjevci i HKDMST ogranak Sinj. Susretu je prisustvovalo oko 170 sestara i tehničara. Preko sv. Mise pjevao je zbor mladih Župe Gospe Sinjske pod ravnanjem s. Jelene i fra Jure.

Prekrasno zajedništvo uz puno smijeha, divnih govora koje su održali nacionalni duhovnik vlč. Krunoslav koji se zahvalio domaćinima a posebno sestri Miri Talaja te duhovniku ogranka fra Anti Bilokapiću, te ostalim prisutnim duhovnicima fra Albinu Novaku, duhovniku ogranka Bjelovar, fra Franji Tomaševiću, duhovniku ogranka Karlovac, fra Filipu Milanović Trapo, duhovniku ogranka Šibenik. Potom se riječima zahvale i divljenja oglasila nacionalna predsjednica gđa. Tina Jelić Balta, koja je posebno istaknula lijepo zajedništvo te prekrasnu sliku povezanosti i radosti zbog ovoga susreta, što se vidi na licima svih prisutnih. Uz to što su nas poslužili kroz fini ručak sa specijalitetima Sinja i cetinskog kraja, domaćini su nas počastili svojim riječima dobrodošlice te nas darovali prekrasnim darovima koji će nas sjećati na ovo lijepo zajedništvo u Sinju. U organizaciji domaćina nakon ručka slijedilo je zajedničko druženje i razgledavanje kulturno-turističkih-vjerskih znamenitosti Sinja. Na kraju svega treba još jednom zahvaliti dragome Bogu i Majci Božjoj na ovom lijepom i duhovnom događaju te milostima koje smo obilno primili te se okrepljeni novom snagom i poticajima vratili svojim kućama. Veliko hvala Franjevcima u Sinju na čelu sa duhovnikom fra Antom te nadasve fra Petru, gvardijanu i naravno ogranku HKDMST Sinj na čelu sa predsjednicom gđom. Mirom Talaja. Radujemo se već novom hodočašću kojeg nam je objavio nacionalni duhovnik a kojem će biti domaćin ogranak Bjelovar a za peto jubilarno hodočašće, za dvije godine, ogranak Dubrovnik.